+36 23 631 655  pharma@cremum.hu

Nyitvatartásunk: H – CS: 8:00-16:30, P: 08:00-14:00

Húgyúti diszkomfort

Cys-Control®
a húgyúti fertőzésről

Cys-Control®
a húgyúti problémákról

Gyakori toalett látogatás, kellemetlen érzés vizeléskor, alhasi fájdalom… A húgyúti kellemetlenség sok embert érint – kényelmetlen, rossz hatással van az életminőségre.

A húgyúti diszkomfort-érzettel, a lehetséges felfázás tüneteivel közel minden második nő találkozott már élete során (fontos megjegyezni azonban, hogy nem csak nőket érint). Főként a szervezetben természetesen jelenlévő baktériumok okozzák.

A felnőtt nők 40-50% -ának életében legalább egyszer van húgyúti diszkomfort érzete. A húgyúti fertőzésben szenvedő nők 20-30% -ánál ismétlődik a fertőzés.

Bárkit érinthet, ezért fontos tisztában lenni vele, milyen enyhítő megoldások léteznek a problémára.

Nők esetében gyakoribb az előfordulása

Ennek anatómiai oka van: a nők húgycsöve rövidebb – a nőké 4 cm, míg a férfiaké 16 cm – , és olyan területen helyezkedik el, ahol baktériumok vannak jelen. Ezen felül a nők vizeletének magasabb a pH-ja.

Becslések szerint:

 • a nők 45%- a tapasztal élete során húgyúti diszkomfortérzetet
 • a nők 20-30%-ánál ismétlődnek a panaszok
 • a nők 6%-ánál évente több mint háromszor fordul elő

Anatómia

Egész napos kellemetlenség

A húgyúti diszkomfort-érzet, felfázás érzése kezeletlenül nagyon kellemetlen tud lenni a mindennapokban – kihat a szabadidős és a munkahelyi tevékenységre is.

Főbb felfázási tünetek lehetnek:

 • gyakori vizelési inger
 • kevés mennyiségű vizelet távozik
 • csípő érzés
 • nyomás érzet az alhasban

A húgyúti kellemetlenségek oka

A gáttájékon természetesen jelen lévő baktériumok eljuthatnak a húgycsőből a hólyagba.

Leggyakrabban Escherichia coli (E. coli) felelős a húgyúti diszkomfort 80-85% -áért. A baktérium a felszínén elhelyezkedő csillók, bojtszerű szálak – pilusok, (pili ) – segítségével tapad meg a nyálkahártyán, különösen hólyag falán.

Húgyhólyag nyálkahártya

A baktériumok terjedésének lehetséges okai

Mindenkinél általában egy speciális okra vezethető vissza a felfázásos tünetegyüttes, de ez a speciális ok személyenként eltérő lehet. Fontos, hogy vissza tudjuk vezetni, mitől jelentkeztek a tünetek. Bizonyos tényezők, amelyek szerepelhetnek a felfázásos tünetek okaként:

 • kevés folyadékfogyasztás, így kevés vizelet
 • elégtelen/nem megfelelő vagy túlzásba vitt intimhigiénia
 • szexuális tevékenység
 • terhesség
 • menopauza
 • bélrenyheség

Minden olyan tényező – akár férfiaknál, akár nőknél -, amelyek megakadályozzák a vizelet teljes mennyiségének távozását, stagnáló vizelethez vezetnek, amely jobban elősegíti a húgyúti kellemetlenségeket.

Mit tegyünk ellene?

Elengedhetetlen a megfelelő intim higiénia, az elegendő folyadékbevitel (napi 1,5 – 2 l). Ne tartsuk sokáig vissza a vizeletet. Ne hordjunk szűk nadrágot, szintetikus fehérneműt. Ha hajlamosak vagyunk a felfázásos tünetekre, akkor a megelőzés, baj esetén pedig a húgyúti rendszer azonnali támogatása, lehetőleg a gyógynövények erejével. Amennyiben 48 órán túl is tartanak a tünetek az étrendkiegészítők vagy gyógyteák használata mellett, fel kell keresni a kezelőorvost.

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy doboz Cys-Control Fort termékkel!

Feliratkozásoddal elsőként értesülhetsz újdonságainkról, aktuális ajánlatainkról és akcióinkról! Ráadásul most az első 250 feliratkozónak ajándék Cys-Control Fort terméket küldünk!