+36 23 631 655  pharma@cremum.hu

Nyitvatartásunk: H – CS: 8:00-16:30, P: 08:00-14:00

A felfázás és a Cys-Control Forte

Mi a felfázás?

A felfázás tipikusan az a kellemetlen tünetcsoport, amit ha időben észlelünk és kellő figyelmet fordítunk rá, akár 2 nap alatt is elmúlhat – vagy meg is előzhető. De már itt is fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a tünetek csökkenése vagy teljes elmúlása után is szedjük végig az étrend-kiegészítőt, hogy biztosak lehessünk benne, valóban megszabadultunk a nem kívánt baktériumoktól. Ugyanis a felfázásos tüneteket (égő, csípő érzés vizeléskor, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalmak) az esetek 80%-ban az e.coli baktérium okozza. Egyáltalán nem ritka sajnos a húgyúti fertőzés, a felnőtt nők 40-50%-a találkozik a tünetekkel legalább egyszer, és 20-30%-uknál pedig ismétlődik. A férfiaknál is előfordul, de a nőknél 50%-kal gyakoribb – ennek anatómiai okai vannak, a nők húgycsöve rövidebb, és olyan területen helyezkedik el, ahol baktériumok vannak jelen, ezen felül a nők vizeletének magasabb a pH-ja.

Hogyan előzhetjük meg?

Az e.coli baktérium tehát a fertőzés okozója. És hogyan védekezzünk ellene? Fontos a megfelelő intim higiénia – szexuális együttlét előtt és után alaposan tisztálkodjunk! Vizes fürdőruhát mielőbb cseréljük le, használjunk kényelmes, nem szűk pamut fehérneműt. Igyunk sok vizet a nap folyamán! Ha már érezzük a kellemetlen tüneteket, igyunk még több tiszta vizet vagy gyógyteát, és kezdjük el a kezelést a megfelelő étrend-kiegészítővel. Nagyon fontos, hogy azonnal kezdjük el a kezelést, és ha a tünetek nem javulnak 48 órán belül, forduljunk orvoshoz!

Melyek a hatékony gyógynövények felfázás ellen? Hogyan hatnak?

Kutatások alapján az egyik leghatékonyabb gyógynövény húgyúti problémák esetén a tőzegáfonya. A tőzegáfonyából kivont proantocianidinok (röviden PAC) a megfelelő mennyiségben és eloszlásban a nap folyamán megkötik az e.coli baktériumok felületén lévő úgynevezett P típusú pilusokat, amelyekkel a hólyagfalhoz tapadnának. A d-mannóz, amely növényekből kivont egyszerű cukor (nem szívódik fel), szintén az e.coli baktérium tapadását gátolja: megköti az 1. típúsú pilusokat, amelyekkel a baktérium a hólyagfalra és a húgyvezetékek falaira tapad, ezzel gyulladást okozva. A csarab virág kivonat támogatja a szervezet kiválasztó funkcióját, azaz átmossa a húgyutakat: vízhajtó hatása révén segít megszabadulni a baktériumoktól.

A Cys-Control Forte-t úgy állították elő, hogy a fenti gyógynövények megfelelő aránya kerüljön bele: tanulmányok vonatkoznak arra, hogy a 36 mg PAC tartalmú tőzegáfonya a 2000 mg D-mannózzal együtt a legoptimálisabb* a húgyutak egészségének támogatásához. A három fő összetevőn kívül A Cys-Control Forte-ban meglévő lactobacillusoknak is megvan a célja: a Lactobacillus plantarum és a Lactobacillus reuteri az intimterülen fejtik ki leginkább hatásukat, gátolják a káros baktériumok szaporodását.

*Howell AB et al. Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry powder standardized for proanthocyanidin content: a multicentric randomized double blind study. BMC Infect Dis 2010;10:94.37

Súlyos tünetek esetén (rendkívül erős alhasi fájdalom, véres vizelet, láz) mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost! A Cys-Control Forte-t antibiotikum mellé is ajánljuk. Arra kell figyelni, hogy az antibiotikum bevételével ne egy egyidőben vegyük be a Cys-Control dobozban lévő probiotikumot, legalább 3 óra teljen el köztük.